Wednesday, May 22, 2013

Shopping Beli Kasut Jogging/Running

Assalamualaikum wbh, Selamat pagi/tengahari/malam dan Selamat Sejahtera...Semoga kalian berbahagia hendaknya...


Semalam...lepas kerja...pegi Alamanda with no purpose sebab nak tunggu traffic clear and tak sangkut dalam jem kalau nak balik rumah...So, sesampai je kat Alamanda, test luck kat salon Hairven sebab ngada-ngada nak cuci rambut kononnya nak bagi hilang sakit kepala...since takde customer and staff suma nampaknya tengah sibuk berborak and main game Candy Crush, i was accepted as the last customer for that day. Ingatkan tak nak ambik customer dah sebab dah almost kul 8.00 pm. Even though waktu operasi Hairven sampai pukul 10.00 pm tapi kul 8.00 pm iorang dah stop ambik customer. Apakah itu? macamana la nak maju kalau berniaga macam tu...dalam 2 jam dah rugi berapa banyak customer tu...

Then lepas cuci rambut, pergilah pulak ke outlet Al-Ikhsan. Sejak dua menjak ni, memang dok ralit survey and cari kasut running/jogging yang sesuai. Memandangkan jugak time ni tengah stress, mood nak membeli sampai terbelah poket tu memanglah sangat ada. 

Nak beli barang ni depends jgk...tak semuanya boleh dibeli macam tu je unless ada yang bebetul berkenan and ada yang menangkap mata. Selain tu, kena tengok jugak lah, spec, material and lastly, kosnya berapa. Tak boleh la main belasah beli je.

So, masuk-masuk je terus menghala pergi kat area kasut Adidas. Harga memang tak boleh kalah brand Adidas ni. Harga dalam range RM300 ke atas je and yang latest RM400++. tapi material memang tip-top. Latest Model, kasut running jenis Climacool. Ada banyak lobang-lobang kat tapak kasut and material yang membolehkan peluh kaki tak terperangkap and kasut sentiasa kering dan berangin (agaknyalah).


Kasut ni ringan tapi...mahal la kalau sampai RM400++, kan? So, belek-belek je lah sambil mata dok merayap tengok kasut Adidas yang lain. So far tak ada yang berkenan..in term of kasut and design yang ada. Actually Adidas memang offer kasut yang bagus dari segi kualiti and selesa pemakaiannya. Tapi kadang-kadang bukan tu aje yang kita nak kalau kita beli kasut. Design yang ada tu pun diambilkira jugak so sejuk la mata memandang bila dah habis rabak poket dibuatnya. Design untuk kasut brand Nike pun biasa-biasa aje sekarang ni. So far, memang nampak Nike macam tak ada idea and design tak menarik langsung.

Then, datang la sorang sales girl. Muka dia ni saling tak tumpah macam muka Yana, PA to my bosshh (terkejut sekejap, ingatkan si Yana tu buat part time kat sini). Since bagitau yang tujuan datang situ sebab nak carik kasut jogging/running, maka dia pun recommend la model kasut Puma yang latest: Puma Mobium Elite. Sebenarnya dah banyak kali jugak belek kasut ni tiap kali singgah survey kat Al-Ikhsan (Alamanda), Stadium (Pavilion) dan Puma Store (Pavilion). So...takde la macam alien masuk kampung bila tiap kali tengok kasut ni. 

Kasut ni memang nampak cun (bagi aku lah) sebab design yang simple and shape yang menarik. Kasut ni jugak so far dapat good review kat internet. Sesuai untuk short and long distance running. Ada kaler merah, hijau, oren, biru dan hitam. (Lately design kasut Puma memang best-best belaka...nak celen Adidas agaknya ni)




Memula test yang kaler merah walau teringin nak cuba yang kaler oran atau hijau. Tapi, kasut hijau dah ada (kasut badminton) so, kaler merah and oren je yang mungkin boleh di consider kali ni.

Kaler hijau memang nampak menangkap mata sebenarnya. Banyak kali dok toleh kat kasut kaler hijau ni sambil kaki dok sarung kasut kaler merah. 

Kaler biru and oren pun not bad sebenarnya. semuanya kaler-kaler yang menarik cuma pada kita ajelah nak kaler yang mana yang sesuai dengan taste and mood kita. Kaler hitam? not really into it.



Then, bila dah sarung kat kaki, nampak cantik pulak kaler merah ni. Memang selesa. Not only suitable untuk diguna masa jogging and running malah nampak cun jugak kalau pakai dengan jeans time merayap tak tentu hala kt KL or memana.

So, belek punya belek, macam berkenan sangat, terpaut hati dengan kasut Puma Mobile Elite ni. Dah ada kasut baru nanti ni, membakar la sket semangat nak berjogging pagi and petang. (itu pun kalau celik mata awal-awal pagi...memang bertuah la kan time cuti and hujung minggu nak bangun awal...). Selain tu, terbakar jugak la semangat nak pegi gym khusus untuk menghapuskan lemak degil (since tiap-tiap hari memang kebosanan especially waktu petang lepas keluar opis and waktu malam). Daripada dok kat rumah or kat kedai makan sorang-sorang maka better pergi gym and buat pape yang patut. 

Selain kasut Puma ni, try jugak kasut jenama Brooks. Model Puredrift. According to sales girl tu, brand Brooks ni memang brand yang terkenal internationally untuk kasut running (betul tu) and ranking no. 4 dikalangan brand kasut yang lain (i need to check this...maybe betul jugak..bagus budak ni kalau dia buat homework pasal brand yang kedai dia jual) 

Kasut Brooks ni memang la ringannya...selesa jugak bila dipakai sebab material and cushion yang merata-rata adanya tapi tak berkenan sket dengan design kasut ni. Dunno why. Mungkin sebab tapak kasut ni ada bentuk macam melengkung sket..




Satu lagi model Brooks, Pureflow pun ringan jugak. Tapaknya ringan, and material tapak kasut ni macam diperbuat daripada foam. Kasut daripada brand Brooks ni memang sangat sesuai untuk those yang minat marathon and long distance running...mcm dari Putrajaya ke Muar...atau Putrajaya ke Penang...kaki tak sakit and tetap selesa (bak kata sales girl tu lah...). 

So...test jugak la model Pureflow and Puredrift...fikir-ppunya fikir, rasanya tak ambik la kasut ni. Harga pun dalam RM400++. Tak jauh beza dengan kasut Adidas Climacool tu.




Well..finally, this is my catch...Puma Mobium Elite...rasa tak sabar pakai. Sebab dah berkenan, tak payah fikir banyak kali dah. Test kasut lain tu just buat syarat je...hehe...

Kalau boleh malam tu jugak nak berjogging tapi takde sapanya yang buang tebiat nak berlari sorang-sorang tengah-tengah malam. Kang tak pasal-pasal ada benda yang mengikut balik ke rumah. 




Bila tengok kasut ni, terus teringat yang Puma ada buat promosi kat Sunway Pyramid last month and during that time, anybody can try this shoes and test berlari atas treadmill. masa tu usha dari jauh je...tak terfikir nak try apatah lagi nak beli kasut ni.





Selain kasut ni, dapat pulak free gift. 'Running iPad Touch Glove'. Aiseh...glove apa plak ni. Tanya sales girl apa kegunaan glove ni. Dia pun tak sure...then dia pergi tanya boss dia kat kaunter. Tak lama lepas tu, sales girl tu datang balik. Dia cakap...boss dia bagitau kalau nak pakai gloves tu, kena install software dari internet. Huh??? Bistu disebabkan takde iPad, kena beli iPad ke? Sales girl tu angkat bahu tanda tak tau pastu sengih je. Ishh...biar benar...then, search kat internet. Rupanya gloves ni kegunaannya:


Touchscreens use a capacitive system that allows them to "feel" the electric charge in the user's fingertips. Wearing normal gloves shields that charge from the sensors in the touchscreen. 

The solution? "Touch Gloves"manufactured with a special textile covering the fingertips that allows the body's electric field free access to your tablet's touchscreen.

So...takdelah sampai nak kena install sofware kat internet plak kannn... Memandai ajelah boss kau ni. Tak pasal-pasal sales girl ni temberang customer. Mentang-mentang la ada perkataan iPad kat situ, terus dengan bijaksananya dia bagitau kena install software pulak. haha.. Memang inesen je sales girl tu sampaikan maklumat dari boss dia. Aku perati je muka boss dia and dia nampak macam saspen je bila sales girl tu dok sampaikan info tu kat aku ...haha...

Takpelah...Boss is always right. But remember, customers always right too...especially when they always check the info from internet, right handed and they do not go to the left. That is why customers always right. Glove ni sebenarnya sesuai kalau dalam cuaca sejuk macam kat oversea and kat atas gunung Kinabalu. So, tak payah susah-susah bukak glove kalau nak sentuh touch screen kat phone. (kalau pakai gove biasa, memang takde respond pada touchscreen)

Selain kasut, terdetik plak hati nak beli set untuk running/gym...usha jugak la baju sleeveless untuk running as additional kepada baju yang ada. Ada sehelai sleeveless dri fit brand Puma...harga pun just RM69.90. Not bad..material pun nipis and menarik. terus sambar.



Sehelai lagi, baju Adidas Clima 365 cool. Harga RM129.90. Sebab ambik baju ni: material baju ni adalah batu jade yang dipecahkan menjadi sangat halus dan digabungkan dengan material fabrik baju so kesan climacool yang lebih mendalam dan menusuk kalbu boleh diperolehi (agaknyalah kot). 

Info: Developed using recycled jade stone powder, infused with moisture wicking fabric to produce a stone cold effect, ClimaCool+ is like no other sports apparel technology – so while the ambient temperature rises, the ClimaCool+ jersey keeps the athlete 2 degrees cooler!!


Tu diaaa..hebat betul teknologi sekarang ni....So, sambar jugak baju ni disebabkan material yang berteknologi tinggi tu. Memang tak tercapai akalku yang ada baju boleh dibuat daripada batu jade. Masa sales girl tu yang cakap macam tu, my respon was: Ha??? Kain baju ni daripada batu jade??? Kenapa tak keras plak? Ada banyak 'ong' (luck) ke kalau pakai baju ni...Tapi bila dah baca info kat tangging baju tu, baru la dapat gambaran sebenarnya..Lagipun, masa belek-belek tu tak tau lagi apa yang special dengan baju ni..ingatkan sama je dengan baju climacool lain..So, hopefully bila pakai baju ni time running, badan boleh maintain sejuk la especially bila berlari tengah panas buta...kalau tak sejuk jugak, siap sedia la Adidas kena saman RM10 juta pasni...

So, konpem petang-petang (lepas kerja...kalau tak kena stay kat opis) lagi syok nak pegi jogging or seksa diri kat gym...memanalah...bersemangat nak rasmikan kasut and baju yang baru beli punya pasal. Ntah apa-apa.

Pasni, nak release tensen and abiskan duit beli apa pulak ye?







3 comments:

Magfizd Decibel said...

Harga puma 2 brapa?

eezarm said...

now pumah tu dah murah...dlam Rm180 pun dah boleh dapat...masa mula2 keluar dulu, harga agak mahal...dlm RM300 jugak...

Nursimaa Husain said...

Assalamualaikum wbt, maaf ye
Nk tny pendapat dan pengalaman tuan sbb dh guna kasut tu lama kan. selesa dan boleh guna utk long distance x? ketahanan dia? tq